مقالات

آشنایی با تخمه کدو و خواص آن

آشنایی با تخمه کدو و خواص آن

آشنایی با تخمه کدو و خواص آن

کدو تنبل میوه ای مقوی و سرشار از انرژی می باشد و به همان نسبت نیز تخمه های موجود در آن دارای ارزش های غذایی زیادی هستند. دانه‌های کدو، دانه‌های خوراکی بیضی شکلی هستند که به صورت مغز شده و یا دارای پوسته به فروش می‌رسند. تخمه کدو دارای پوستی سفید رنگ و ترد است که می‌توان به راحتی آن را شکست و مغز تخمه کدو نیز به رنگ سبز است. از این مغز به عنوان آجیل یا هنگام تماشای فوتبال و نیز در جمع های خانوادگی و دوستانه نیز استفاده می شود. طبع تخمه کدو سرد است و برای افراد با طبع سرد مناسب نیست. از مغز تخمه های کدو می توانید برای خوشمزه تر شدن سالاد استفاده کنید.

ارزش غذایی تخمه کدو

میزان مواد مغذی در 28 گرم مغز تخمه کدو:

کالری                    151 کالری

فیبر                       7 گرم

کربوهیدرات              5 گرم

پروتئین                   7 گرم

چربی                      13 گرم ( 6 گرم آن امگا6 است)

ویتامین                   18 درصد

فسفر                      33 درصد

منگنز                      42 درصد

منیزیم                    37 درصد

آهن                        23 درصد

روی                        14 درصد

مس                        19 درصد

علاوه بر این ها، تخمه کدو حاوی مقادیر بالای آنتی‌اکسیدان‌ها و اسیدهای چرب اشباع‌نشده، پتاسیم، ویتامین B2 (ریبوفلاوین) و فولات نیز هست. همچنین منبعی برای ویتامین A، ویتامین C و  ویتامین E می باشد.

خواص تخمه کدو

  • کاهش خطر ابتلا به سرطان
  • استحکام بافت استخوان
  • کنترل فشار و جلوگیری از بیماری های قلبی: به دلیل داشتن چربی مفید، مانع از ورود کلسترول بد به داخل رگ ها و در نتیجه ضخیم شدن دیواره رگ ها می شود.
  • کاهش دردهای آرتریت: به دلیل داشتن خواص ضد التهابی، اثری مانند مسکن ها دارد.
  • بهبود خلق و خو
  • تسکین و درمان زخم
  • بهبود مثانه و سلامت دستگاه گوارش و کلیه
  • جوان سازی پوست
آشنایی با تخمه کدو و خواص آن
  • بهبود سلامت مو
  • کاهش استرس
  • بهبود سلامت چشم ها
  • تسکین و کاهش علائم یائسگی
  • ضد دیابت
  • تقویت سیستم ایمنی بدن
  • تقویت قوای جنسی در مردان
  • کمک به خواب بهتر: دانه های کدو دارای سروتونین هستند و به این علت گاهی به عنوان قرص خوای طبیعی نیز شناخته می شوند. همچنین به دلیل داشتن تریپتوفان (آمینو تبدیل شونده به سروتونین در بدن)، خوردن آن قبل از خواب، باعث خواب بهتر می شود.

 بو دادن تخمه کدو

بهتر است تخم کدو را به صورت خام مصرف کنیم، چرا که این بهترین راه برای حفظ چربی‌های سالم موجود در آن است. در صورتی که می خواهید تخمه کدو را به صورت بوداده مصرف کنید، در نظر داشته باشید که، چربی‌ها در برابر حرارت ملایم مقاوم هستند و با وجود آنکه تیره رنگ می‌شوند، به مقدار کم تجزیه می‌شوند.  

چنانچه درجه حرارت خیلی بالا باشد، با تشکیل آکرولئین که بوی تند نامطلوبی دارد، چربی ها شروع به تجزیه شدن می‌کنند و چربی مفید به چربی مضر تبدیل می شود. به غیر از این، پختن با حرارت خشک، ویتامین‌هایی را که در برابر حرارت ناپایدار هستند، تخریب می‌کند، به این تر‌تیب ویتامین C به راحتی آسانی از بین می‌رود. در این میان  ویتامین‌های گروه B، راحت‌تر‌ از بقیه از بین می‌روند.

در حالی که ویتامین B2 (ریبوفلاوین) نسبتاً پایدار است، مشروط بر آن که محیط طبخ ماده غذایی اسیدی باشد. ویتامین B3 (نیاسین) در برابر حرارت پایدار است و اگر از بین برود به علت خروج مایع از ماده غذایی در حین پخت است. هنگامی‌که پروتئین و کربوهیدرات هردو با هم در یک ماده غذایی وجود داشته باشند امکان کاهش ارزش غذایی وجود دارد.

بنابراین برای بو دادن تخمه از حرارت ملایم استفده کنید و حتی الامکان از شور کردن آن ها بپرهیزید.

مضرات مصرف تخمه کدو

استفاده بیش از حد این ماده منجر به افسردگی و بیماری های روانی می شود. علاوه بر این مصرف بیش از اندازه آن ممکن است باعث بروز برخی از موارد زیر شود:

آشنایی با تخمه کدو و خواص آن
  • به خطر افتادن سلامت معده و سوء هاضمه
  • افزایش وزن
  • از دست رفتن مواد مغذی بدن
  • گرفتگی و درد عضلات شکم و اسهال و استفراغ در کودکان
  • ایجاد آلرژی
  • اثرات منفی بر روی پوست مانند خارش، اگزما، کهیر و ورم و قرمزی اطراف دهان
  • موجب بیماری هایی مانند سدرد، سرفه، افزایش حملات میگرنی و خارش گلو نیز می شود
  • کاهش شدید فشار خون

میزان مصرف روزانه تخمه کدو

برخی از پزشکان آمریکایی به عنوان بخشی از رژیم غذایی، مصرف یک چهارم فنجان تخمه کدو در روز را مجاز می دانند که تقریبا برابر با ۳۰ گرم می باشد. این مقدار مصرف می تواند چربی های سالم، پروتئین، روی، فیبر و سایر مواد مغذی را برای سلامتی بدن تامین کند. در صورتی که به بیماری خاصی مبتلا هستید، می توانید میزان مصرف تخمه کدو در روز را از پزشک خود بپرسید و سپس اقدام به مصرف آن کنید. به طور کلی میزان مصرف تخمه کدو برای شرایط خاص، به صورت زیر پیشنهاد می شود:

  • به افراد مبتلا به هایپرپلازی خوش خیم پروستات توصیه می شود ۲ بار در روز ۵ گرم تخمه کدو یا دو قرص روغن تخمه کدو را مصرف کنند.
  • به افرادی که مشکل خواب دارند توصیه می شود تقریبا یک گرم تخمه کدو قبل از خواب میل کنند زیرا که مصرف این تخمه باعث بهبود خواب می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *